Cocktail, het maatjesproject van het COC, brengt lesbische, homoseksuele, biseksuele, transgender en intersekse (LHBTI) asielzoekers in contact met Nederlandse LHBTI’s. Door het organiseren van sociale activiteiten doorbreekt het maatjesproject het sociale isolement waarin veel LHBT-asielzoekers zich bevinden als ze naar Nederland komen.

Je kunt je opgeven voor het maatjesproject door een e-mail te sturen naar asiel@coc.nl, onder vermelding van je naam en woonplaats.

Als maatje onderneem je met een zekere regelmaat sociale activiteiten met een LHBTI-asielzoeker. Je biedt een luisterend oor, drinkt een kop koffie, maakt samen een wandeling of gaat de stad in. Maatje-zijn kost je minimaal vier uur per maand en je committeert je voor een langere periode, van enkele maanden tot twee jaar.

Het maatjesproject wordt uitgevoerd door COC-verenigingen in heel Nederland. Sommige COC-verenigingen zoeken nog naar vrijwilligers die het project in hun regio willen opstarten en/of coördineren. Als je een organisatorische rol wilt spelen, vermeld dat dan in je mail.

We zoeken voor het maatjesproject sociaal vaardige, integere mensen die Engels en/of een andere tweede taal spreken, stevig in hun schoenen staan en respectvol kunnen omgaan met cultuurverschillen. Het gaat nadrukkelijk om sociale activiteiten en het bieden van een sociaal netwerk, niet om dating of het verlenen van juridische, financiële of medische ondersteuning aan asielzoekers. Sommige maatjesprojecten vragen een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG).

Hieronder vind je nadere informatie over het maatjesproject.

Wat houdt cocktail precies in?

Cocktail is een maatjesproject voor lesbische, homoseksuele, biseksuele, transgender en intersekse (LHBTI) asielzoekers. Het doel van het project is LHBTI asielzoekers sociaal contact te bieden en daarmee het sociaal isolement van deze groep te doorbreken.

Wat houdt het maatje zijn precies in?

Als maatje heb je een-op-een contact met een lesbische, homoseksuele, biseksuele, transgender en/of intersekse asielzoeker. Je biedt een luisterend oor en sociale ondersteuning door activiteiten te ondernemen of de asielzoeker wegwijs te maken in de Nederlandse LHBTI gemeenschap.

Hoe verloopt het contact?

In overleg met je maatje bepaal je wat jullie gaan doen en hoe vaak jullie elkaar zien. Als vrijwilliger kan je bijvoorbeeld een luisterend oor bieden, een kop koffie drinken, wandelen of uitgaan.

Hoeveel tijd gaat er in het maatjescontact zitten?

Het maatjescontact vraagt een tijdsinvestering van minimaal vier uur per maand. Hoeveel tijd er exact in het maatjescontact gaat zitten verschilt per persoon. Je kunt zelf met je maatje afstemmen hoe vaak je afspreekt en wanneer. Je kan dus ook zelf beslissen of dit vaste tijden zijn of niet.

Je moet wel bereid zijn om voor langere tijd het maatjescontact aan te gaan. De meeste maatjes hebben voor een langere periode contact, van enkele maanden tot anderhalf á twee jaar.

Welke eisen worden er gesteld aan vrijwilligers?

Van toekomstige vrijwilligers vragen we dat zij zich kunnen vinden in onderstaande punten:

  • Je hebt affiniteit met de doelgroep;
  • Je bent bekend met LHBTI-organisaties en -activiteiten;
  • Je bent sociaal vaardig en vindt het leuk om met mensen contact te hebben;
  • Je staat sterk in je schoenen;
  • Je bent integer: je komt afspraken na en je kan discreet omgaan met vertrouwelijke informatie;
  • Je bent in staat respectvol om te gaan met cultuurverschillen en andere normen en waarden;
  • Je spreekt Engels en/of een andere tweede taal.

Sommige maatjesprojecten vragen een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG).

Hoe kan ik Cocktail vrijwilliger worden?

Je kunt je aanmelden als vrijwilliger door een mail te sturen naar asiel@coc.nl (o.v.v. je naam en woonplaats) of door contact op te nemen met de coördinator van het maatjesproject van het COC bij jou in de buurt. Er wordt een intakegesprek met je gehouden en als dit goed gaat wordt je aangenomen als vrijwilliger.

Hoe wordt het contact gelegd?

Na je intake zal de coördinator kijken of er een match gemaakt kan worden tussen jou en een asielzoeker. Hierbij wordt gelet op de persoonlijkheid en interesses van zowel jou als de asielzoeker. Soms kan het enige tijd duren voordat er een match is.

Als er een match is gemaakt wordt de eerste afspraak gepland. Bij deze afspraak zal de coördinator aanwezig zijn om jullie aan elkaar voor te stellen. Als de eerste afspraak goed verloopt, zal je daarna zelf het contact onderhouden.

Wat als het niet bevalt?

Het kan gebeuren dat het niet klikt tussen jou en je maatje. Zowel jij als de asielzoeker kan bij de coördinator aangeven dat het niet klikt. Als besloten wordt om het maatjescontact te beëindigen kan je in overleg met de coördinator beslissen om een nieuwe match te laten maken.

Wat zijn de verwachtingen van de asielzoekers?

De deelnemers aan het maatjesproject weten dat met het project alleen sociaal contact wordt geboden. Wanneer een asielzoeker zich aanmeldt voor het maatjesproject wordt een intakegesprek gehouden. Tijdens dit gesprek wordt besproken waarom iemand zich aanmeldt, wat het Cocktail maatjesproject precies inhoudt en wat het niet inhoudt.

Hoe zit het met de financiën?

Het maatje zijn is een vrijwilligersfunctie en je ontvangt hier geen financiële compensatie voor. Sommige maatjesprojecten hebben kleine bedragen beschikbaar voor reiskostenvergoedingen of een vergoeding van de kosten die asielzoekers maken, bijvoorbeeld drankjes. Vraag de coördinator van het project bij jou in de buurt of er vergoedingen beschikbaar zijn.

Asielzoekers moeten rondkomen van een kleine toelage en hebben weinig geld te besteden. Houd hier rekening mee bij het plannen van een activiteit. Zo zal je maatje misschien niet het geld hebben voor een dagje uit of om een horeca gelegenheid te bezoeken.

Hoe moet ik omgaan met eventuele problemen?

Het kan gebeuren dat je in het maatjescontact geconfronteerd wordt met verschillende problemen. Bijvoorbeeld een moeilijk lopende asielprocedure, trauma’s, cultuurverschillen of claimgedrag. Dit kan je bespreken met de coördinator of andere vrijwilligers van jouw maatjesproject. De coördinator kan je meer informatie geven over eventuele trainingen en periodieke intervisie.

COC Nederland ondersteunt de verschillende maatjesprojecten door trainingen aan te bieden aan coördinatoren en de maatjes. Wanneer er weer een training zal plaatsvinden, zal de coördinator je hiervan op de hoogte stellen.